fbpx
Falafel är en av mina topp tio vegetariska rätter. Det är så gott, matigt och smakrikt och känns fräscht tillsammans med sallad och yoghurtsås. Jag har gjort falafel tidigare och här finns det receptet. Denna gång experimenterade jag lite med sötpotatis som vi hade hemma och så bytte jag ut kikärterna mot vita bönor som är bättre för mig enligt min homeopat. Sagt och gjort, det blev en toppengod rätt och jag minskade ner arbetskraft och tid lite genom att göra de i ugnen istället för att fritera. De blir krispiga ändå med sesamfröna runt om. Så här kommer sötpotatisfalafel med limechilisås och bulgursallad.

Sötpotatisfalafel med limechilisås och bulgursallad 

Sötpotatisfalafel med limechilisås och bulgursallad (4 port)

Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk kanel
1,5 tsk spiskummin
0,5 tsk sambal oelek
500 g stora vita bönor
400 g rå sötpotatis
1 ägg
1-2 msk bovetemjöl
Sesamfrön
Limechilisås:
3 dl turkisk yoghurt
1 lime
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
Bulgursallad:
4 port bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vinägrett
1 pkt fetaost
2 tomater
1 liten rödlök
Grönsallad
 
Bröd
Gör såhär
Falafel: Sätt ugnen på 200-225 grader. Skala och mixa löken och vitlök i en matberedare. Skala och tärna sötpotatisen. Tillsätt sötpotatis, avrunna stora vita bönor, ägg och bovetemjöl och mixa slätt. Tillsätt kanel, ingefära, sambal och spiskummin i smeten. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime.  Forma bollar av smeten och rulla dem i sesamfrön. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och kör in i ca 25 minuter beroende på storleken.
Limechilisås: Blanda yoghurten med cest och saft från limen, pressad vitlök och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar.
Bulgursallad: Koka bulguren enligt anvisningen på paketet med buljongtärning istället för salt. Blanda den färdigkokta bulguren med vinägretten och låt svalna något. Tärna fetaost och skiva ner tomater. Skala och strimla rödlöken. Blanda bulguren med fetaost, sallad, tomat och rödlök.
Servera med bröd. 
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.