Maillista

Ny energi, nya soldagar och en ny jobbvecka! Jag tycker inte ens det känns jobbigt med måndagar eftersom jag stortrivs på jobbet och längtar till vad dagen har att erbjuda för utmaningar. Denna vecka ska jag även agera lite arbetsledare i kassa- och kundtjänst så det blir spännande.
 
Och måndagens vegetariska recept kan ju även det vara något att längta till. Det var länge sedan jag gjorde en stor, matig paj så det fick det blir nu. Den krämiga sötpotatisen får en skjuts av den vitlöksstekta ruccolan och den salta fetaosten. Denna sötpotatispaj serveras gärna med en sallad!

 

Sötpotatispaj med ruccola och fetaost

Sötpotatispaj med ruccola och fetaost (6 port)

Ingredienser
Pajskal:
75 g kylskåpskallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
70 g kvarg
1,5 msk kallt vatten
Fyllning
800 g sötpotatis
2 gula lökar
2 lagerblad
0,5 dl grädde
2 ägg
3 vitlöksklyftor
200 g ruccola
200 g fetaost
Gör såhär
Pajskal: Skär smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl, salt och kesella (för hand eller i en matberedare). Ha sist i vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.  Lägg degen p mjölat bakbord och knåda lätt. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant. Skär bort deg som hänger över kanten. Täck formen med plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225 grader. Ta bort plasten och nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda i mitten a av ugnen ca 10 minuter.
Fyllning: Sänk ugnen till 200 grader. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Skala löken och skär i klyftor. Koka potatis mjuk i saltat vatten tillsammans med lök och lagerblad. Häll av vattnet, ta bort lagerbladen och stöt ihop sötpotatis och lök ordentligt (går att använda elvisp). Tillsätt grädde och ägg och rör moset smidigt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Finhacka vitlöksklyftorna och hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs vitlöken hastigt och lägg ner ruccolan. Krydda med salt och svartpeppar. 
Fördela sötpotatismoset över pajbotten, fördela ruccolan över och toppa med hälften av fetaosten, smulad.Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen börjar få fin färg. Toppa den nygräddade pajen med resterande fetaost och servera varm eller kall.
 
Sötpotatispaj med ruccola och fetaostSötpotatispaj med ruccola och fetaost
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a