Maillista

Godmorgon!
Nu välkomnar vi en ny vecka med nya recept och inspiration. Nu skiner solen var varannan dag och det är fantastiskt, ljuset ger verkligen energi.
Som vanligt på måndagar bjuder jag på veckans vegetariska recept som avslutas med en rabarber- och jordgubbspaj med lime och ingefära. Det är faktiskt första gången jag gör risotto och det blev supergott och var inte så svårt. Det gäller bara att hålla koll på när riset är klart och röra hela tiden.

Sparrisrisotto med portobellosvamp

Sparrisrisotto med portobellosvamp (4 port)

Ingredienser
5 dl risottoris (t ex Arborio)
3 grönsaksbuljongtärningar
2 st schalottenlök
2 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin
2 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
2 portobellosvampar
5 champinjoner
5 rädisor

Gör såhär

Koka upp buljongtärningarna i 1,5 liter vatten. Skär svampen i lagom stora bitar och stek i smör. När dem är färdiga, lägg i en tallrik. Fräs finhackad lök och vitlök i smör och olja i samma kastrull. Efter att par minuter, häll i riset och låt fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet.
Under tiden, stek sparrisen i smör och krydda med salt och svartpeppar. Dela sedan i mindre bitar och spara några till garnering.
När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost. Risotton ska vara krämig. Rör ner den hackade sparrisen och svampen. Smaka av med svartpeppar och eventuellt  salt. Pynta med sparris, parmesan och rädisor.
 

 

Rabarber- och jordgubbspaj (4 port)

Ingredienser

2 rabarberstjälkar
400 g jordgubbar
Ca 1 cm ingefära
1 msk flytande honung
Zest och saft från 1 lime
1 msk potatismjöl

2 msk strösocker
100 g smör
1 dl havregryn

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skär jordgubbar och rabarber i lagom stora bitar. Lägg i kastrull och riv ner ingefära och häll i honungen. Låt koka upp och dra av från värmen. Tillsätt limezest och saft samt potatismjöl. Häll upp i portionsformar och toppa med socker, havregryn och hyvlat smör. Låt stå i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljvisp.

Inga svar än

  1. Anonym

    Åhh va gott det ser ut 🙂 Alltid fantastiska bilder och härliga recept 🙂 Du är verkligen duktig! Kramar till dej från mamsen

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a