Julen är över och jag gläds åt att börja laga mat igen som inte alls är julrelaterad. Julmat är fantastiskt men efter 4 dagars julbord känner jag mig rätt nöjd och det är ju precis så det ska vara, Eftersom vi inte lagat och ätit någon julmat här hemma har jag inte heller massa julrester att ta hand om men tänk på att man kan göra många nya maträtter på skinka, köttbullar, prinskorv, potatis osv 🙂 
 
Idag tänkte jag bjuda på denna vegetariska lasagne som är väldigt krämig och god men utan den klassiska bechamelsåsen som jag inte tycker är speciellt god så i denna lasagne gjorde jag en krämig sås på kålrot, bönor, tomat, grädde och créme fraiche och massa gott. 

Vegetarisk kålrotslasagne med bönor och fetaost (ca 8 port)

Ingredienser
1 stor morot
600 g kålrot
3 dl svarta bönor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
4 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 dl persilja
2 grönsaksbuljongtärningar
300 g fetaost
15-20 lasagneplattor
300 g riven ost att strö över
Grönsallad
Röd paprika
Gör såhär
Skala moroten och kålroten och riv grovt. Skala lök och vitlök och finhacka. Finhacka chilin. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och chili några minuter. Tillsätt morot och kålrot och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, bönor, grädde, créme fraiche, buljongtärningar, hackad persilja, svartpeppar och en skvätt pressad citron. Låt allt puttra i 10 minuter och smaka av med salt.
Sätt på ugnen på 225 grader. Börja med såsen och varva sedan med lasagneplattor och fetaost. Avsluta med såsen och toppa med riven ost. Sätt in i ugnen ca 30 minuter. 
1

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.