Vegetarisk lasagne med chevré (4 port)
8 lasagneplattor
4 dl mjölk
2 msk mjöl
30 g smör
1 krm riven muskotnöt
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
500 g krossade tomater
300 g chèvreost
3 dl riven ost
100 g spenat
10 champinjoner
1 zucchini
Sätt ugnen på 175 grader. Smölt smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Häll sedan på mjölken (lite i taget) och vispa under tiden. Krydda med muskotnöt, salt och svartpeppar. Låt såsen småputtra ca 10 minuter tills den tjocknar.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i en kastrull och häll sedan på krossade tomater och buljongtärningen. Krydda med valfri torkad ört, salt, svartpeppar, sambal oelek, lite citronsaft samt en nypa socker. Låt tomatsåsen sjuda tills den tjocknar lite.
Skiva champinjonerna och stek dem i smör i en stekpanna tills vätskan är borta. Gör samma sak med zucchinin. Skär chévren i skivor.
Ta fram en ugnssäker form och börja med att hålla i lite vit sås och varva sedan med lasagneplattor, tomatsås, spenat, champinjoner, zucchini och chévre. Toppa med riven ost. Låt lasagnen stå i ugnen ca 45 minuter. Låt den gärna stå till sig ca 10 minuter när du tagit ut den ur ugnen.
Det heter chèvre på franska och inte chevré som alla envisas med att skriva. Ett litet tips bara!
Jo, jag har lärt mig det också, men ibland skriver jag fel 🙂