Då var det fredag igen. Så underbart härligt! Även om jag älskar mitt jobb och trivs med vardagen så är det ju alltid härligt med helg. Sova utan klockan på ringning, ha tid med familjen, vara utomhus mer i dagsljus och äta lite extra gott. En klassisk fredagsmiddag här hemma är hamburgare. Alla i familjen älskar hamburgare och det känns som enkel och god fredagsmat. Och numera äter ju dottern äggfritt så häromsistens testade jag göra vegansk majonäs. Den görs på kikärtsspad istället för ägg och det blev kanon. Man kan göra den både med elvisp eller med stavmixer. Om du kör stavmixer tipsar jag om att använda en smal, hög bunke och hela tiden ha mixern i botten och sakta dra den uppåt när det tjocknar.
Detta recept är på neutral majonäs men självklart kan du smaksätta med vitlök, chili, lime, örter eller varför inte exempelvis rödcurrypasta. Mums!
Vegansk majonäs
Ingredienser
1 dl kikärtsspad
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
4 dl neutral rapsolja
Gör såhär
Häll kiksärtsspadet i en bunke tillsammans med vinäger, dijonsenap och lite salt. Vispa ihop med elvisp eller stavmixer. Börja sedan tillsätt oljan droppvis under vispning. När du vispat ner all olja så kan du smaka av med svartpeppar, cayennepeppar, salt och en skvätt citron.
Smaksätt majonäsen med exempelvis vitlök eller chili eller njut som den är.
Fler äggfria recept:
Pannkakor utan ägg, mjölk och gluten
Här kommer ett härligt tillbehör till grillat. Det är en lagom het jalapeñosås med lime och honung. Mjölkfri och ljuvligt god!