På julbordet på självaste julafton (jo, vi har tre julaftonar 😉 ) så har vi alltid vegetariska köttbullar då min svägerska inte äter kött. Jag tycker det är gott och brukar ofta ta den vegetariska varianten också. Jag har tidigare gjort dessa som blir väldigt goda och Saras som du hittar här som jag lagt till 1 tsk kryddpeppar i. Mums! I år har jag inte bara gjort de vegetariska utan det blev veganska julköttbullar.

Jag föredrar att göra mina i ugnen då man slipper stekos, att de riskerar att gå sönder och sparar dessutom tid. De får fin yta i ugnen så det behöver man inte oroa sig för. Om du gör köttbullarna i förväg och fryser in föreslår jag att du kör de lite kortare i ugnen så blir de inte torra sen när du ska värma de efter frysningen. För köttbullarna är något som går utmärkt att förbereda redan nu så du slipper det momentet dagen före julafton. Tips tips!

Veganska julköttbullar

Veganska julköttbullar

För dig som vill ha vanliga julköttbullar hittar du recept här och här har jag glutenfria julköttbullar och här en vild variant.

Men tillbaka till mina veganska julköttbullar. I år har jag gjort på formbar färs som blivit så populärt. De blir riktigt goda och jag smaksätter mina med lök, dijonsenap och kryddpeppar. Dessa är även glutenfria!

Veganska julköttbullar

Veganska julköttbullar

Ingredienser
850 g formbar färs (vegansk)
2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 msk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
1,5 tsk salt
1 msk malen kryddpeppar
0,5 tsk svartpeppar

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i en bunke tillsammans med dijonsenap, soja, salt, kryddpeppar och svartpeppar. Blanda runt och lägg sedan ner den tinade formbara färsen. Blanda ordentligt och rolla sedan till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen ca 12-15 minuter.

Veganska julköttbullar

1

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.