Imorgon är det kanelbullens dag och det ska vi såklart fira. Och när vi har flera allergier i familjen så blir det lite klurigt att köpa bullar. Det finns men är lite svårare att få tag på. Så nu kände jag att det är dags att ge mig på att baka veganska kanelbullar som är glutenfria. Och det gick! De blev goda! Vilken lycka! Inspiration från Fridasvegobak och så gjorde jag om det till glutenfritt. Blev succe!
Veganska kanelbullar – glutenfria (ca 20-22 st)
Ingredienser
30 g färsk jäst
3 dl växtbaserad mjölk
2 tsk hel kardemumma
1 dl strösocker
4 dl glutenfri mjölmix
2 dl rismjöl
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
150 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
1 dl brunt farinsocker
0,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3-4 msk malen kanel
Pärlsocker
0,75 dl strösocker
0,75 dl vatten
Gör såhär
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken så.den blir fingervarm (37-39 grader) och häll över jästen. Rör så den snälter. Moetla kardemumman och häll i tillsammans med socker. Tillsätt rismjöl och mandelmjöl och arbeta ihop till en deg. Ha i salt och sedan mjölmixen. När du knådat ihop degen (för hand eller i maskin) klickar du i margarinet och knådar degen i 10 min till. Lägg över en bakduk och vila 30 min.
Under tiden kan du göra kanelfyllningen. Lägg margarin, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och kanel i en bunke och vispa eller rör ihop.
Koka upp socker och vatten så sockret löser upp sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två. Kavla ena delen till en stor, tunn rektangel. Bred på hälften av fyllningen försiktigt. Jag klickade ut den och bredde ut försiktigt. Vik ihop rektangeln på mitten, kortsida mot kortsida. Skär cm-tunna strimlor längs med hela den ihopvikta degen. Ta en strimla och snurra ihop till en bulle. Lägg på en plåt, i en bullform. Gör likadant med andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5 timme. Pensla bullarna med sockerlagen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 min. När du tagit ut de, pensla med sockerlag igen och låt de svalna på plåten.
Fler recept på kanelbullar:
Lämna ett svar