En riktigt krämig carbonara är aldrig fel. Men när det var dags att bjuda svägerskan på middag och hon äter vegetariskt så testade jag att ta bort baconet och gör en vegetarisk variant. Det slutade i den smarriga rätt med ärtor och soltorkade tomater. Men även såklart grädde, ägg och parmesan. Krämig och mycket gott!
Vegetarisk carbonara med ärtor och soltorkad tomat (4 port)
Ingredienser
4 port spaghetti
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater (120 g avrunnen vikt)
2 dl grädde
4 ägg
100 g parmesanost
Några droppar liquid smoke
300 g gröna ärtor
Gör såhär
Koka pastan. Finhacka lök och vitlöken. Strimla soltorkade tomater. Riv parmesanosten. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. När de blivit mjuk kan du ha i soltorkade tomater och grädden. Låt puttra ihop några minuter. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Droppa i 2 droppar liquid smoke och smaka av. Vispa ihop ägg med 2/3 av parmesanen.
När pastan har 2 minuter kvar, häll i ärtorna så de kokar med. Häll sedan av pastan och ärtorna och spara lite pastavatten. Blanda sedan ner gräddblandningen med soltorkad tomat samt ägg och parmesan i spaghettin och blanda. Späd eventuellt med pastavatten och smaka av med svartpeppar. Servera med parmesan.
Åh Sandra, det här låter SÅÅÅÅ gott! Måste testa det <3
Kul att du blir sugen att testa 🙂 jag gillade det mycket!