fbpx

Vitkål är en råvara som jag oftast gör sallad på (även om jag har lagat en del annat, se recept längst ner i inlägget). En enkel pizzasallad eller treveckorssallad eller liknande. Men jag försöker utmana mig själv i köket och göra nya rätter med enkla råvaror. Att testa tillaga en och samma råvara på olika sätt och bredda användningsområdet. Så för ett tag sedan hade jag köpt vitkål hemma eftersom det var pangpris i butiken. Det var bra pris två veckor i rad så helt plötsligt stod jag hemma med två vitkålshuvuden och det blir mycket pizzasallad..

Vitkålsgryta med mangold

Så jag strimlade det och hade som bas i en gryta. En vitkålsgryta som även bestod av aubergine, morötter, krossade tomater, massa goda kryddor, matiga kikärtor och så mangold från trädgården. Allt fick puttra ihop och så serverade jag det med ris och tomatsallad. Och vet ni, det blev jättegott. Vitkål är en bra grytbas och det blev en middag som passade hela familjen.

Vitkålsgryta med mangold

Vitkålsgryta med mangold

Vitkålsgryta med mangold (6-8 port)

Ingredienser
500 g vitkål
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 morötter
6 dl vatten
2 burkar krossade tomater
1,5 msk malen koriander
1,5 msk paprikapulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 burk kikärter
6 stora blad mangold

6-8 port ris

Tomatsallad:
3 tomater
250 g små körsbärstomater
1 tsk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
0,5-1 msk färsk timjan
Örtsalt

Gör såhär
Koka riset enligt anvisning.
Strimla vitkålen. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär auberginen på längden och strimla sedan. Skala morötterna och skär i slantar.
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs vitkål några minuter så den mjuknar. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med 1-2 minuter. Ha sedan i koriander, paprikapulver, kanel, kardemumma och gurkmeja och fräs en minut. Tillsätt sedan aubergine, morötter, vatten och krossade tomater. Låt koka upp och puttra 10-15 minuter.
Under tiden kan du göra tomatsalladen. Skär tomater i smala båtar. Dela ner körsbärstomaterna. Lägg i en skål och ha i olivolja, vinäger, hackad timjan och örtsalt.
Smaka sedan av grytan med salt, svartpeppar, cayennepeppar och pressad citron. Strimla mangold och vänd ner i grytan. Servera med riset.


Vegetarisk currygryta med vitkål

Lammkarré med rostad vitkål och brynt smör

Vitkålssoppa med grön curry

1

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.