Nu är det ju bara några få dagar kvar till julafton och då tycker jag det är dags att göra sill. Jag brukar göra två sorters sill varje år och självklart vill jag göra nya sorter. Ibland kommer jag knappt ihåg vilka jag gjort tidigare så då går jag tillbaka i sill-arkivet och kikar lite. Det finns så mycket man kan göra när det kommer till sillar. Krämiga och klara såser som verkligen lyfter sillen till nya höjder. Jag gillar att ta i med kryddorna och våga sticka ut lite.
Oftast gör jag en klar sill och en krämig och så blev det även i år. Den krämiga blev en wasabisill och den klara en ingefärssill. Båda kan med fördel göras nu och stå och dra till sig till jul. Men tänk på att inte göra wasabisillen för stark om den ska stå och dra några dagar.
Wasabisill med lime
Ingredienser
2 frp inläggningssill (á 420 g)
3 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
4 msk wasabipasta
2 dl hackad gräslök
2 lime
Gör såhär
Blanda crème fraiche, majonnäs, wasabi, hackad gräslök samt skal och saft från limen. Smaka av med svartpeppar. Häll av sillen och skär i bitar och vänd ner i wasabisåsen.

Ingefärssill med enbär
Ingredienser
2 frp inläggningssill, (à 420 g)
3 cm ingefära
0,5 gul lök
0,5 röd lök
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
15 krossade enbär
8 krossade vitpepparkorn
2 lagerblad
Gör såhär
Skala ingefäran och riv den grovt. Skala och strimla löken fint. Lägg ingefära och löken i en kastrull tillsammans med enbär och vitpeppar. Häll på ättikssprit, socker och vatten och låt oka upp. Låt sedan svalna.
Häll av sillen och skär i bitar och lägg i en burk. Häll på lagen och ställ kallt minst 1 dygn.