Att baka eget bröd är ju något helt annat än att köpa eget. Speciellt när man äter glutenfritt. Det är svårt att köpa glutenfritt gott bröd och det är också utmanande att baka eget som blir gott men det går när man övat lite och lyckats skapa bra recept. Jag äter inte mjukt bröd dagligen men gärna på helgen samt när vi äter soppa. Så till förra veckans soppa bakade jag glutenfritt zucchinibröd och det bev så saftigt och gott. Jag tänker att det skulel gå lika bra att ha i morötter istället för zucchini.
Några tips när du ska bara glutenfritt bröd:
- Använd gärna fler olika glutenfria mjölsorter. Jag använder färdiga mjölmixer ibland men föredrar att använda t ex bovetemjöl, havremjöl, rismjöl, majsmjöl osv.
- Degen måste vara kladdig. Om du tar i mjöl så det blir en bra och okladdig deg så blir brödet så torrt. Glutenfritt bröd är kladdigt att baka!
- Minska gärna mängden jäst och låt det jäsa längre. jag upplever att detta blir bättre.
- Om du har möjlighet kan jag varmt rekommendera kalljäst bröd. Här är min favorit – kalljäst glutenfritt bröd!
Zucchinibröd – glutenfritt
Ingredienser
25 g pkt jäst
4,5 dl vatten
1 tsk salt
0,5 dl olja
2 dl grovriven zucchini
3 dl glutenfria havregryn
2 dl majsmjöl
2 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
Solrosfrön
Gör såhär
Smula jästen i en bunke och häll på salt och rör så jästen löser upp sig. Tillsätt vatten och blanda innan du tillsätter olja, zucchini, havregryn, majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl. Arbeta ihop till en kladdig deg och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa 2 timmar.
Lägg i bakplåtspapper i en bakform och häll i den kladdiga degen. Strö över lite solrosfrön och havregryn. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader. Grädda brödet i ugnen ca 30-35 minuter.