fbpx

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

När Noel var 2 år så slutade han med blöja på dagen. Vi körde enligt boken Potträning på 3 dagar och jag har skrivit ett blogginlägg om potträning här. Men då drack Noel fortfarande välling och vi hade hört att så länge man dricker välling på kvällen så är det svårt att sluta med nattblöja. Och vi kände inte något behov av att sluta med nattblöjan direkt utan lät den vara kvar.

Förberedelse sluta med nattblöja

I våras började Noel prata om att sluta med blöja på natten. Vällingen har vi slutat med för länge sen och han har börjat vakna med torr blöja på morgonen ganska ofta. Vi pratade mycket om det och sa att när han vaknat med torr blöja flera nätter i rad så kunde vi testa. Sagt och gjort så körde vi igång i slutet på sommarlovet. Han hade då fyllt 4 år.

Ta bort nattblöjan

Vi pratade mycket om att sluta med nattblöja och pratade med Noel om hur vi skulle göra. Vi var noga med att inte dricka på kvällen och kissa innan läggning. Vi pratade om att ha måste gå upp och gå på toaletten om han är kissnödig. Vi körde igång och han var torr de fem första nätterna. Sen gick det utför. Han började kissa på sig ca var tredje natt, sen blev det varannan och snart var det i princip varje natt. Noel var ledsen och besviken trots att vi försökte att inte göra någon grej av det. Vi sa att det kan ta tid att lära sig och att det inte är hans fel. Hans kropp måste lära sig känna av när den behöver kissa.. Mammahjärtat gick sönder lite när han natt på natt sa ”mamma, jag ville ju klara det så du skulle bli imponerad..”.

Nattliga projekt

Vi försökte få han att kissa när vi gick och la oss några timmar efter honom. Bar honom till toaletten och försökte få han att kissa men han blev bara arg och kissade inte. Så runt 02/03 vaknade han och kom in till oss med helt nerkissade pyjamasbyxor. Vi gick till badrummet och tog av pyjamasen, kissade eventuellt mer och sen duschade av honom från magen och neråt. Tog på en ny pyjamas, drog loss lakanen och satte igång en tvätt innan vi kröp ner i vår säng. Vi fick in rutin på detta men det var självklart tröttsamt.. En natt kissade han ner sig tre gånger.

Kanske en baktanke..

Jag fick en känsla av att å ena sidan ville Noel klara det men å andra sidan hade han kommit på att han fick sova vidare i vår säng vilket han tycker är väldigt mysigt. Så vi köpte kisskydd till sängen som vi la uppepå madrasskydd och lakan som förhoppningsvis skulle samla upp kisset. Det fungerade inte alls.. han fortsatte kissa på sig och lyckades alltid ligga snett så det blev blött i sängen. Och jag funderade på om han medvetet la sig snett för att få komma till vår säng när han en natt hade kissat i huvudändan, under kuddarna där han aldrig brukar ligga.

Sluta med nattblöja

Prova ändra i rutinen

Så när vi åkte till landet hade vi preppat med madrasskydd och kisskydd och vi planerade hur vi skulle fördela oss i sovrummen efter kissolycka varje natt som vi nu blivit vana med efter ett par månader. Vi pratade om det mycket och sa att han skulle få en belöning (i form av att byta en Pokemon med mig 😉 ) om han klarade en natt och en annan belöning om han klarade alla fyra nätter. Men så lät vi honom somna i soffan på kvällen och innan vi bar upp han på loftet när vi skulle lägga oss så tog vi en vända förbi badrummet och försökte få han att kissa. Och det lyckades! Sen sov vi i samma rum och de första två nätterna hörde jag honom röra sig mycket och rulla runt lite vid 04 och då gick jag till han säng och frågade om han behövde kissa och han följde med mig. Natt tre hände samma men han ville inte följa med på toaletten vid 04. Han blev arg och ledsen och ville bara sova och då lät jag honom göra det. och några timmar senare vaknade han med torr säng och torra byxor. Samma sak hände natt fyra. Helt plötsligt hade han klarat 4 nätter i rad!

Vi kom hem och det fortsatte vara torrt i sängen. Nu nattar vi han som vanligt runt 19.30. När vi lägger oss ca 3 timmar senare så tar David upp honom och låter honom kissa. Sen klarar han resten av natten. Så skönt! Han är så stolt och i helgen ska vi fira med princesstårta. Yippie!

Självklart är vi förberedda på att det säkerligen kommer komma bakslag och det kommer bli fler lakansbyten på natten men nu känns det som vi har hittat en bra rutin och jag tror vi är på helt rätt väg.

Sluta med nattblöja

Tips för att sluta med nattblöja

Så här har jag sammanfattat lite tips som vi använt oss av som jag hoppas kan hjälpa. Det är grejjer vi kommit på själva, som vi blivit tipsade om och som jag googlat mig till. Vi gjorde inte allt på en gång utan la till rutiner allteftersom för att bryta mönstret och testa nytt.

 1. Se till att ha slutat med välling på kvällen.
 2. Prata med barnet om att sluta med nattblöja så barnet känner sig motiverad.
 3. Drick inget mer efter middagen.
 4. Sov med lössittande pyjamasbyxor.
 5. Köp madrasskydd till sängen och komplettera med kisskydd (med tejpremsor). Vissa kör på madrasskydd, lakan, madrasskydd, lakan för att enkelt kunna ta bort 2 av 4 lager och sen låta barnet sova vidare i egen säng.
 6. När det händer kissolyckor, bli inte arg eller irriterad utan förklara lugnt att det är sånt som händer.
 7. Kissa vid tandborstning och sen efter godnattsaga för att säkerställa att blåsan är tömd när barnet somnar.
 8. Ta upp barnet när du själv går och lägger dig och försök få barnet att kissa. Det kan hjälpa att sätta på vattenkranen eller blåsa lätt på ryggen för att få barnet att kissa.

Sluta med nattblöja

Godnatt min skatt <3

3 svar

 1. Kasja

  Tack gör tips! Sonen fyller 4 år på fredag och det är dags sluta med nattblöja.

  Svara

  Mentions

 • 💬 Julklappstips - barnböcker • SandraCallermo.se

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b